Napotki in opozorila pred uporabo novega tračnega lista
Na kaj vse morate biti pozorni pred uporabo novega tračnega lista? Kaj so najpomembnejši faktorji o pravilnem in nepravilnem delovanju tračnega lista. Preverite tudi kaj vse lahko vpliva na boljše in daljše delovanje tračnih listov kot tudi na lepe in ravne reze tudi pri rezanju težje razljivih jekel kot so nerjavna jekla, orodna jekla, brone, titana, niklja in podobno.
Izbira zob TPI?
Pravilna izbira zobov je izjemno pomembna, saj je direktno povezana z uspešnim ali neuspešnim rezanjem. Kdaj uporabiti goste zobje? Kdaj srednje in kdaj grobe? Nepisano pravilo pravi, da v vsakem trenutku rezanja z tračnim listom, v rezanem materialu ne sme biti več kot 20 zob naenkrat. To lahko vodi k oteženem delovanju tračnega stroja, tako pa na list delujejo večje sile kar v veliko primerih vodi k prezgodnji obrabi zob ali lomu tračnega traku. Kaj to pomeni v praksi? Da z listom z gostimi zobmi kot je 10/14 TPI ni priporočljivo rezati premere večjih polnih obdelovancev. Takšno žaganje vodi k neravnim rezom, prezgodnjem poku traku, poškodbe zob ter posledično skrajšanje delovanje žaginega lista.
V članku Pravilna izbira zob tračnega lista razlagamo podrobnosti izbire zob za vse vrte aplikacij.
Razlika med Hlajenjem z emulzijo in oljem pri rezanju kovin s tračno žago.
Zagotovitev zadostnega hlajenja je tudi izjemnega pomena. Oba tipa hlajenja imata svojo prednost kot tudi slabost. Primer prednosti z hlajenjem z emulzijo, katerega ni mogoče doseči z oljem je pri rezanju večjih polnih obdelovancev, pri katerih olje ne more v zadosti prodreti v notranjost. Pri čemur emulzija prodre v vse pore in reže rezanega materiala in s tem pripomore k boljšemu hlajenju. Naj opozorimo, da je curek emulzije potrebno usmeriti direktno v vstop žaginega lista v material. Tako bo tračni list z zobmi odnesel tekočino v sredico rezanega materiala. Ker pa ni vse popolno in je emulzija tekoča, teče tudi tam kjer nočemo. Predvsem pri rezanju votlih materialov, cevi, profilov se uporabniki srečujejo z izlitjem emulzije po tleh. Tu nastopi olje.
Olje se kot hladilno sredstvo dozira s pomočjo stisnjenega zraka kot razpršilo. Olje se usmeri direktno na stik tračnega lista z rezanim materialom. Prva večja prednost je, da ni izlitja v območju žage kot pri emulziji, prav tako olje ne zmrzuje pri temperaturah pod 0°C. Primerno še posebej za uporabnike, kateri med zimskim času režejo zunaj.
Proces vpeljevanja lista tračne žage pred prvo uporabo!
Praksa kaže, da z pravilnim pristopom, nego in odnosom do orodij njihovo dobo delovanja podaljšamo ter tako dobimo kar največji izkoristek. To vsekakor velja tudi pri listih tračne žage. Pa ne samo med samim rezanjem ter nastavitvijo tračne žage vendar z vloženim nekaj dodatnega časa to lahko storimo v prvih minutah rezanja po menjavi novega tračnega lista. Ta proces je neobvezen ampak za tiste mojstre, ki radio naredijo korak več se priporoča. Izkoristek žaginega lista se lahko poveča z postopkom vpeljevanja, gre pa po naslednjem univerzalnem pravilu. Prvih 20 minut rezanja nastavite hitrost na 60% običajne hitrosti rezanja ter režite z 50% pomikom običajnega pomika. Z drugimi besedami rečeno je potrebno list tračne žage prvih nekaj rezov z majhno hitrostjo in pomikom rezanja razostriti. To storimo na polnem materialu. Odvisno od zob tračnega lista. Z zobmi 3/4 to storite na polnem materialu premera cca 40-80mm z bolj finimi zobmi pa uporabimo manjši premer od ¤10-40 mm. V primeru, da režete izključno konstrukcije, cevi ali votle obdelovance, priporočamo, da postopek opravite tudi na polnem materialu.
Na kaj moramo biti pozorni med rezanjem z tračnim listom?
Proces rezanja je živa stvar in se spreminja zato med rezanjem bodimo pozorni na zvok. Vsak neželen zvok ali dodatne vibracije, ki se kažejo kot glasen in moteč zvok niso dobrodošle. V teh primerih takoj prenehajte z rezanjem. Spremljajte tudi barvo ostružkov žage. Spodaj si z tabelo pomagajte prepoznati indikacijo pravilnega ali nepravilnega rezanja z tračnim listom glede na barvo ter obliko ostružkov.
Oblika
ostružka |
Stanje
ostružka |
Barva
ostružka |
Hitrost
rezila |
Rezalni
pomik |
Drugo |
 |
Debel, trd
in kratek |
Modra ali
rjava |
Zmanjšati
 |
Zmanjšati
 |
Preveri hladilno sredstvo |
 |
Tanek in
zvit |
Siva |
Primerno
 |
Primerno
 |
|
 |
Prah
(drobljen) |
Siva |
Zmanjšati
 |
Povečati
 |
|
 |
Tanek in
tesno zvit |
Siva |
Primerno
 |
Zmanjšati
 |
Preveri
izbiro zob |