Uporabniški račun

  Prijava | Registracija | B2B

  Vaša košarica

  0 | 0,00 €

  Izbira tračnega lista in izbira gostote zob


  Za učinkovit proces rezanja ni vedno zadosti branje tehničnih tabel in predpisov. Proces rezanja je zahteven in uspeh le tega po navadi odvisen od veliko število dejavnikov ter prispevka lastnih, izkušenj. Lahko imate najboljše tračne žage kar jih trg premore in najkvalitetnejše žagine liste pa vendar z nepravilno izbiro lista in gostote zob se vam ne obeta nič dobrega. Nič kolikokrat se srečujemo z vprašanji; Katero razmerje zob izbrati; Zakaj ne morem rezati vse z istim listom; Pomagajte nam izbrati prave zobje; Zato bomo s tem člankom poskusili odgovoriti najpogostejša  vprašanja ter izzive povezane z izbiro
   

  List tračne žage za rezanje nerjavečega in orodnega jekla


  Nerjaveča in orodna jekla uvrščamo v skupino težje razljivih jekel. Za ta namen imamo namenski tračni list Almo Profesor – ki je namenjen rezanju prav teh zahtevnih jekel brez težav. Odlikuje ga boljša toplotna obstojnost, obrabo proti obrabi pri rezanju težje razljivih materialov in odlična kvaliteta. Naj opomnimo, da za pravilen proces rezanja je potrebno zagotoviti zadostno hlajenje s primerno emulzijo. Hitrost rezanja mora biti zmanjšana nekje med 20-40 m/min. Nerjaveča jekla delimo v dve glavni skupini:
  • Polni material: Za rezanja vseh polnih oblik inox materiala priporočamo list tračne žage Almo Profesor.
  • Cevni material iz nerjavečega jekla: Priporočamo list tračne žage Almo Profile in sicer gostoto zob 12/16 – za cevi z debelino stene od 1-3 mm, ter zobje 8/11 za cevi z debelino stene od 2 do 7 mm. 


  Listi tračnih žag za rezanje Profilnega in konstrukcijskega železa, okroglih in ploščatih cevi, pravokotnih in kotnih profilov


  Čeprav kvaliteta strukturnih jekel ni posebej poboljšana so zaradi svoje oblike, pri rezanju s tračno žago svojevrsten izziv. Zaradi votle oblike, režemo samo stene materialov, kjer pa so zato zobje dodatno izpostavljeni »mikro« udarcem ob prebijanju teh sten. Največ težav pri tovrstnih rezih so lomi konice zob in prezgodnja obraba lista. Slednjo je velikokrat težko oceniti, sploh če niste preskusili več različnih vrst tračnih listov ter primerjali produktivnost rezanja med njimi. Rezanje poteka pri višjih hitrostih 60-80 m/min ob zagotavljanju konstantnega hlajenja (pri posamičnem rezanju tanjše stene cevi in profilov hlajenje ni potrebno)

  Izbira pravilnega tračnega lista in primerne gostote zob je odločilnega pomena. Pri rezanju cevi v vezeh se debeline sosednjih sten seštevajo; Primer rezanja cevi z debelino stene 4 mm bi bila pravilna izbira list tračne žage Almo Profile zob 8/11 (gosti). Zara seštevka sten pa je pravilna izbira žage Almo Profile zob 5/7 (srednja gostota). Pri rezanju konstrukcijskih jekel, profilov HEA,HEB, IPE  se upošteva najdebelejša točka materiala.

  Listi za tračno žago Almo – Profile so namenski listi z edinstveno ojačitvijo hrbtišča zob z katero ciljamo prav na največjo težavo pri rezanju votlih materialov. Z pravilno uporabo teh listov polomljenih zob nebo več oz dosti manj kot običajno!

   

  List tračne žage za rezanje aluminija, aluminijastih zlitin in drugih lahkih kovin


  Znano je dejstvo, da rezanje, vrtanje, brušenja aluminija ni tako enostavno. To je material, ki je sam po sebi žilav, med rezom pa se njegovi ostružki trgajo. To pa otežuje rezanje predvsem iz vidika slabšega odvoda ostružkov, ki se lahko nabirajo v samih utorih žaginega lista kot tudi rezanem materialu. V ta namen so inženirji razvili tračni list z posebno oblikovanimi zobmi ter utori, katera pripomore k lažjemu drsenju in odvodu ostružkov.

  List tračne žage za rezanje aluminija in njem podobnih lahkih zlitin
   

  Izbira zob tračnega lista


  Prikazano so smernice za orientacijo pri izbiri pravilne gostote zob. V največ primerih to tudi drži. Kjer pa so dodatne potrebe ali težavnost rezanja večja (bodisi zaradi omejitev tračnega stroja ali drugih omejitev, zahtev) je za fino nastavitev potreben prispevek lastnih izkušenj. V vsakem primeru smo vam v pomoč pred nakupom tračnih listov pri nas, pa tudi če veste kaj potrebujete in imate majhen dvom.

  OPOZORILA:
  • Pri rezanju cevi v vezeh se debeline sosednjih sten seštejejo! (Posamično rezanje rezanje cevi z debelino stene 4 mm izbira zob 8/11; Rezanje v vezeh iste cevi z debelino stene 4 mm, se zaradi seštevka sten (4+4=8 mm) izbere žago z zobmi 5/7).
  • Pri rezanju konstrukcijskih jekel, profilov HEA,HEB,IPE  se upošteva najdebelejša točka materiala.
  • Pri rezanju pod kotom se presek ali debelina stene poveča. Zato bodite pozorni, da boste to upoštevali.
   
  TABELA IZBIRE RAZMERJA ZOB TRAČNEGA LISTA
  Premer / Presek materiala [mm] Debelina stene materiala [mm]   

  Preberite tudi

  Zakaj izbrati naše liste tračnih žag? Naš moto in o našem cilju zadovoljstvo kupca

  Skrbimo da je naša ponudba široka ob enem pa, da jo sproti optimiziramo in dopolnjujemo če je to potrebno. Skrbimo tudi, da je kvaliteta listov kot tudi storitve konstantna ter, da so dobave nemotene.

  Napotki in opozorila pred uporabo novega tračnega lista

  Praksa kaže, da z pravilnim pristopom, nego in odnosom do orodij njihovo dobo delovanja podaljšamo ter tako dobimo kar največji izkoristek. To vsekakor velja tudi pri listih tračne žage.

  Najpogostejše težave z listi tračnih žag in kako jih odpraviti

  Poznamo več pomembnih indikatorjev tako za pravilno delovanje kot nepravilno. Proces rezanja je smiselno vedno opazovati. Še posebej pa na začetku, pri menjavi novega lista.
  BREZPLAČNA DOSTAVA
  PRI NAKUPU NAD 80,00 €
  GARANCIJA NA KAKOVOST
  IZDELKI VISOKE KAKOVOSTI
  100% VAREN NAKUP
  VAŠI PODATKI SO PRI NAS VARNI
  STROKOVNO SVETOVANJE
  ZA IZBIRO PRAVEGA ORODJA
  2022 almo.si. Vse pravice pridržane
  izdelava: ETREND

  Uporabniški račun

  Prijava | Registracija | Registracija B2B