Uporabniški račun

  Prijava | Registracija | B2B

  Vaša košarica

  0 | 0,00 €

  Pravilna uporaba lista tračne žage

  Teme:

  1. Varnost
  2. Pravilna izbira tračnega lista
  3. Menjava tračnega lista in čiščenje stroja
  4. Nastavitve parametrov rezanja
  5. Pravilno vpenjanje rezanega materiala
  6. Vpeljevanje lista tračne žage pred prvo uporabo
  7. Uporaba hladilnega sredstva in spremljanje proces rezanja 

  Varnost

  Rezalna orodja lahko v primeru neustrezne ali nepravilne uporabe počijo in/ali se zlomijo. V bližini žage in med njeno uporabo uporabljajte delovno zaščito; Zaščitne rokavice, zaščito za obraz/oči, ušesne čepke ter zaščitna delovna oblačila. Vselej upoštevajte priporočila proizvajalca stroja.
   

  Pravilna izbira tračnega lista

  Obstaja našteto vrst materialov ter raznih oblik katere režemo z tračnimi listi. Pravilno izbiro tračnega lista delimo na dva področja; Izbira kvalitete lista in izbire razmerja zob.
  V najboljšem primeru list izberemo glede na namen rezanja. Primer; ali režemo samo konstrukcije in profile, ali režemo masivna jekla ter ali režemo nerjavno jeklo ali navadno železo. Če to ni mogoče in bi z listom tračne žage želeli rezati vse od A do Ž, potem se poskusite vprašati, kaj boste po večini rezali in to naj bo vaša izhodiščna točka. Še pomembneje, pa je dejstvo, da napačna izbira lista tračne žage ima negativni doprinos tako časovno kot stroškovno. V veliko primerih se zgodi, da napačna izbira tipa tračnega lista vodi k razočaranju le tega. Da se temu izognemo imamo pri nas razna orodja za pomoč na zavihku LISTI TRAČNIH ŽAG. Za pomoč pri iskanju lahko uporabite naš »iskalnik tračnih listov« ali pa pustite, da vaš naša spletna stran z opisi produktov vodi do želenega tračnega lista.
  Za izbiro zob, se ravnajte po tabelah v opisih izdelkov, če potrebujete dodatno pomoč in pojasnila pa priporočamo branje članka »Izbira tračnega lista in izbira gostote zob«
   

  Menjava tračnega lista in čiščenje stroja

  Opozorilo: Pred menjavo tračnih listov in odpiranju pokrova stroja, izklopite glavno električno stikalo stroja!
  Dolgoletna praksa kaže, da je v procesu rezanja vsaj četrtina težav povezanih s tračnim strojem. Pred vsako menjavo tračnega lista svetujemo, da stroj ter njegove mehanske dele preverite, če pravilno delujejo. Stroj tudi temeljito počistite s stisnjenim zrakom in ročnim omelom. Če je za vaš model žage predvidena uporaba žične ščetke potem poskrbite, da ta še opravlja svojo funkcijo. V kolikor je obrabljena in ne čisti utora zob tračnega lista jo je potrebno obrniti ali zamenjati. Žična ščetka je pomembna, še posebej pri rezanju masivnih (polnih) jekel, saj skrbi za sprotno čiščenje ostružkov iz utora zob, da so ob ponovnem zarezu v material čisti. S tem se prepreči varjenje okruškov v utorih in posledično zamašitev, kar lahko vodi k poku tračnega lista. Nevešči uporabniki tračnih listov prepogosto pozabijo pomembnost in zamenjavo žične ščetke.
  Če list tračne žage pride z gumijastim zaščitnim trakom zob, potem ga ne odstranjujte. Odstranite ga šele po končani menjavi. Vodilno zategovalno kolo morate popustiti ter pazljivo vstaviti list pri čemer poskrbite, da bodo zobje obrnjeni v smeri reza. List mora biti tudi pravilno vstavljen v stranska ležajna vodilna koleščka. Pravilno nategnjen list bo deloval kot mora. Če vaš stroj nima funkcije samodejnega zategovanja, potem boste morali to storiti z nekaj prakse. Začetniku bi priporočilu, da to počne tako, da zategne list kolikor more z roko ter obrne pol ali cel obrat nazaj. Žago vklopite, zaprite pokrov ter preverite, če je list pravilno vstavljen, nato v prostem teku preverite, če list lepo teče.
   

  Nastavitve parametrov rezanja

  Naša skrb kot operater ali uporabnik tračnega stroja je, da zagotovimo najboljše razmerje med parametri rezanja. Dva najpomembnejša sta Vc ‐ Hitrost rezanja [m/min] in Vf ‐ Pomik rezanja [mm/min]. Splošno pravilo pravi, da vse težje rezljive materiale in poboljšana jekla, kot so nerjaveča jekla in orodna jekla, režemo s počasno hitrostjo (20-35 m/min). Pri čemer lahko manj zahtevne materiale, kot so navadno in konstrukcijsko železo, režemo hitreje (40-70 m/min). Pomik rezanja je povezan z rezanim materialom ter s kakšnim strojem razpolagamo. Če ta del rezanja izvajamo ročno, potem potiskamo lok žage navzdol toliko koliko nam žaga pusti. Proces lahko s silo pohitrimo, vendar bo rezana površina bolj groba.
  Za vse tiste, s polavtomatskimi in avtomatskimi žagami preverite naša tehnična priporočila za Bimetal tračne liste.
   

  Pravilno vpenjanje rezanega materiala

  Rezani material se mora vpeti v primež močno in stabilno. Med rezanjem se v primežu nikakor ne sme samo malo premikati ali tresti. Za rezanje v vezeh, se zahteva še horizontalni potisk primeža. Manjše obremenitve vpenjala lahko izboljšajo učinkovitost. Vsi stroji imajo nazivno zmogljivost – optimalna obremenitev je navadno nižja od priporočeno. V naslednjih shemah so navedeni priporočljivi načini vpenjanja in pritrjevanja, če to omogočajo razmere.

  Rezanje v vezu/buntu


  Vodoravno rezanje


  Navpično rezanje

   

  Vpeljevanje lista tračne žage pred prvo uporabo

  Ta postopek ni obvezen, ga pa priporočamo. Z vložkom dodatnega časa, vpeljevanje lista storimo v prvih minutah rezanja po menjavi novega tračnega lista. Izkoristek žaginega lista se lahko poveča z postopkom vpeljevanja, gre pa po naslednjem univerzalnem pravilu. Prvih 20 minut rezanja nastavite hitrost na 60% običajne hitrosti rezanja ter režite z 50% pomikom običajnega pomika. Z drugimi besedami rečeno je potrebno list tračne žage prvih nekaj rezov z majhno hitrostjo in pomikom rezanja razostriti. To storimo na polnem materialu. Odvisno od zob tračnega lista. Z zobmi 3/4 to storite na polnem materialu premera cca. 40-80mm, z bolj finimi zobmi pa uporabimo manjši premer od ¤10-40 mm. V primeru, da režete izključno konstrukcije, cevi ali votle obdelovance, priporočamo, da postopek opravite tudi na polnem materialu.
   

  Uporaba hladilnega sredstva in spremljanje proces rezanja

  Pri rezanju s tračno žago poznamo dve vrsti hlajenj. Hlajenje z mešanico vode in emulzije ter hlajenje z rezalnim oljem, katerega se nanaša s stisnjenim zrakom. Cilj obeh je zniževati nastajanje toplote med rezanjem. Saj toplota uničuje kaljenost in pospešuje obrabo tračnega lista. Po drugi strani, pa sproti kali rezani material, kar povzroči dodatno zahtevo rezanje le tega. Uporabnost in nenadomestljivost hlajenja z emulzijo in vodo se prikaže pri rezanju masivnih obdelovancev, saj mora le ta prodreti v notranjost. Zato šobe in curek emulzije usmerite v vstop lista v material. Hlajenje z oljem v teh primerih ni najboljše ali pa je totalno neučinkovito. Spet odvisno od rezanega materiala. Ker ta članek ni namenjen obširni razlagi, naj omenimo, da se olje odlično odnese pri hlajenju med rezanjem cevi, profilov, konstrukcij, in praktično vseh votlih oblik materialov. Tovrstni materiali na manjših ročnih žagah, kjer so obremenitve manjše pa hlajenje ni predvideno. Spremljajte barvo ostružkov. Spodaj si z tabelo pomagajte prepoznati indikacijo pravilnega ali nepravilnega rezanja z tračnim listom, glede na barvo ter obliko ostružkov.

   
  Oblika
  ostružka
  Stanje
  ostružka
  Barva
  ostružka
  Hitrost
  rezila
  Rezalni
  pomik
  Drugo
  Debel, trd
   in kratek
  Modra ali
  rjava
  Zmanjšati
  Zmanjšati
  Preveri hladilno sredstvo
  Tanek in
  zvit
  Siva Primerno
  Primerno
   
  Prah
  (drobljen)
  Siva Zmanjšati
  Povečati
   
  Tanek in
  tesno zvit
  Siva Primerno
  Zmanjšati
  Preveri
   izbiro zob


   

  Ostale objave

  Pripravite se na prihajajoči čas kolin

  Listi po meri za žage za kosti predstavljajo odlično izbiro za tiste, ki iščejo natančnost, trajnost in učinkovitost. Zagotavljajo natančne reze, večjo trajnost in produktivnost.

  Kaj je rezalna tekočina in zakaj je njeno upravljanje tako pomembno?

  Uporaba pravilno koncentrirane rezalne emulzije je zelo zelo pomembna, saj direktno vpliva na uspešen proces delovanja. Uporablja se predvsem pri hlajenju in mazanju med obdelovanjem kovin. S pravilnim rokovanjem in vzdrževanjem se njena življenjska doba podaljša.

  Avtomatizirano vzdrževanje in čiščenje emulzije za CNC obdelavo kovin

  Pravilna skrb pripomore k podaljšanju življenjske dobo tekočine, običajno za 2 do 4-krat, zaradi česar je proizvodnja trajnejša. Neproduktivno ročno delo nadomesti avtomatizacija

  Upravljanju rezalne tekočine je treba posvetiti več pozornosti

  Razvijajo se modernejši in sofisticirani CNC stroji, da bi zvišali produktivnost proizvodnje na višjo raven in pri tem zmanjšali vpletenosti človeka. A razvoj in tehnologija hlajenja in vzdrževanje hladilne tekočine temu ne sledi.

  Uporaba biocidov v emulzijah in procesnih tekočinah

  Dodajanje nevarnih biocidov je bila tradicionalna metoda za zaustavitev rasti bakterij in zavarovanje proizvodnje. Biocidi so močni toksini, ki ubijejo vsa živa bitja v tekočini, hkrati pa tvegajo tudi zdravje in varnost vseh zaposlenih v delavnici in okolici.

  Trajnostna Investicija v prihodnost proizvodnje vašega podjetja

  Z investicijo v napravo za vzdrževanje rezalne tekočino boste izboljšali kakovost proizvodnje. Izboljšala se bo tudi učinkovistost, saj naprave FluidWorker popolnoma prevzamejo nadzor in skrb nad vašo rezalno tekočino. Ob enem pa to zelo dobro delajo.

  Zakaj nam dolgoletni kupci zaupajo in se vračajo po nove nakupe

  Nagovor strankam zakaj izstopamo od povprečja nas kot ponudniki tračnih listov za proizvodne namene.

  Prednosti in slabosti uporabe UV svetlobe ali biocidov pri zaščiti rezalne emulzije

  Se sprašujete, katero strategijo bi morali izbrati, da bi ohranili nadzor nad bakterijami in plesnijo v svojih procesnih tekočinah? Navedli smo nekaj področij, za katera menimo, da jih je treba izpostaviti.

  Zakaj izbrati naše liste tračnih žag? Naš moto in o našem cilju zadovoljstvo kupca

  Skrbimo da je naša ponudba široka ob enem pa, da jo sproti optimiziramo in dopolnjujemo če je to potrebno. Skrbimo tudi, da je kvaliteta listov kot tudi storitve konstantna ter, da so dobave nemotene.

  Napotki in opozorila pred uporabo novega tračnega lista

  Praksa kaže, da z pravilnim pristopom, nego in odnosom do orodij njihovo dobo delovanja podaljšamo ter tako dobimo kar največji izkoristek. To vsekakor velja tudi pri listih tračne žage.

  Najpogostejše težave z listi tračnih žag in kako jih odpraviti

  Poznamo več pomembnih indikatorjev tako za pravilno delovanje kot nepravilno. Proces rezanja je smiselno vedno opazovati. Še posebej pa na začetku, pri menjavi novega lista.

  Izbira tračnega lista in izbira gostote zob

  Lahko imate najboljše tračne žage kar jih trg premore in najkvalitetnejše žagine liste pa vendar z nepravilno izbiro lista in gostote zob se vam ne obeta nič dobrega.
  BREZPLAČNA DOSTAVA
  PRI NAKUPU NAD 100,00 €
  GARANCIJA NA KAKOVOST
  IZDELKI VISOKE KAKOVOSTI
  100% VAREN NAKUP
  VAŠI PODATKI SO PRI NAS VARNI
  STROKOVNO SVETOVANJE
  ZA IZBIRO PRAVEGA ORODJA
  2023 almo.si. Vse pravice pridržane
  izdelava: ETREND

  Uporabniški račun

  Prijava | Registracija | Registracija B2B