Uporabniški račun

  Prijava | Registracija | B2B

  Vaša košarica

  0 | 0,00 €

  Kaj je rezalna tekočina in zakaj je njeno upravljanje tako pomembno?

  Rezalna tekočina (v nadaljevanju tudi emulzija) se uporablja za hlajenje, mazanje, sprotno čiščenje okruškov in ohranjanje čistoče. Ravnanje z rezalno tekočino je velik strošek za kovinskopredelovalno industrijo in lahko predstavlja tudi zdravstveno tveganje, če z njo ravnate nepravilno. Rezalna tekočina ima tudi pomembno vlogo pri razvoju donosne in trajnostne industrije.

  Kaj je torej rezalna tekočina in za kaj se uporablja? Tukaj vam povemo več o vsebini emulzije in področjih uporabe ter o tem, kako se avtomatizacija sooča z sodobnimi izzivi pri rokovanju z rezalno tekočino.

  Kaj je rezalna tekočina in za kaj se uporablja?

  Rezalna tekočina se v glavnem uporablja za hlajenje, mazanje ter zaščito stroja in orodij pri rezanju kovin. Zaradi svojih antikorozijskih lastnosti deluje kot zaščita pred rjo in zmanjšuje obrabo orodja. Vse natančnejše zahteve po nižjih tolerancah, pomenijo višje zahteve hlajenja ter ohranjanju enakomerne temperature med proizvodnjo. Z uporabo rezalne tekočine pod visokim pritiskom zagotovimo boljše odstranjevanje ostružkov.

  Dobra rezalna tekočina mora:

  • hladiti, mazati in zmanjšati obrab orodij
  • odstraniti ostružke, prah in umazanijo
  • vzdržuje stroj čist in deluje kot zaščita pred rjo
  • ne sme biti škodljiva za osebje, operaterje in okolje

  Različne vrste rezalnih tekočin za obdelavo kovin

  Emulzija
  Baza: Minaralna olja (~35-85%)
  Videz: Mlečno bela
  Lastnosti: Dobre mazalne, hladilne in zaščitne lastnosti
  Komentarji: Najpogosteje uporabljena - prib. 80% trga


  Mikroemulzija/Pol-sintetična
  Baza: Minaralna olja (~5-30%)
  Videz: Svetlo bela - bolj transparentna od emulzije
  Lastnosti: Boljše hladilne lastnosti
  Komentarji: Zelo vsestranska - vsebuje lastnosti emulzije in mikroemulzije


  Sintetična emulzija
  Baza: Pogosto glikoli
  Videz: Transparentna/Čista
  Lastnosti: Najboljše hladilne lastnosti
  Komentarji: Uporablja se kot tekočina za brušenje


  Čista olja
  Baza: Mineralno, rastlinsko ali sintetično olje (brez redčenja z vodo)
  Videz: Rumena
  Lastnosti: Najboljše lastnosti mazanja in zaščite pred rjo, slabo hlajenje
  Komentarji: Ni vode, ni bakterij

  Kaj vsebuje rezalna tekočina?

  Tekočina za rezanje (emulzija) je sestavljena iz 90-95 odstotkov vode v kombinaciji s fosilnimi olji, emulgatorji, zaščito pred rjo, snovmi za uravnavanje pH, dušilci pene, biocidi, amini in drugimi kemikalijami.

  Vsebina in struktura rezalne tekočine:


   

  O bakterijah v rezalni tekočini

  O nestabilni emulziji govorimo takrat, ko je porast bakterij tako velika, da začne izgubljati svoje lastnosti, za katere je namenjena.

  Velik del vsebnosti rezalne tekočine je biološko razgradljiv, kar pomeni, da je privlačna prehrana za bakterije. Ko se v rezalni tekočini razvijejo bakterije, se ta razgradi in povzroči motnje v proizvodnji. Posledice takšnega stanja emulzije so:
  • Nestabilna emulzija (zmanjšana funkcionalnost stroja in življenjska doba orodij, slaba kvaliteta izdelkov / slabše tolerance, nenačrtovane ustavitve proizvodnje, visoka poraba koncentrata emulzije, oslabljen učinek pranja)
  • Zamašitev filtrov in pralnih šob - nastanek bio filma v rezervoarju, ceveh in celotnem vodnem sistemu
  • Slab vonj, ki ga v največji meri povzročajo anaerobne bakterije
  • Sprememba barve
  • Penjenje


  Bakterije povzročajo tudi slabše delovno okolje s tveganjem okužb in neprijetnega vonja. Določena količina bakterij v rezalni tekočini je neizogibna. V teh primerih je raven bakterij največ 10.000 na mL, da bi dobili delujočo procesno tekočino z dovolj dolgo življenjsko dobo – pri tem, da zaposleni niso izpostavljeni zdravstvenim tveganjem.

  Bakterije pri konsumpciji olja v tekočini povzročijo njeno razgradnjo in omejeno delovanje. Pri tem proizvajajo endotoksine in druge strupene snovi, ki lahko povzročijo alergije in težave z dihanjem pri ljudeh. To se najpogosteje pozna kot izcedek iz nosu. V resnejših primerih bakterijske kontaminacije tekočin in večji izpostavljenosti se lahko razvije Kronični bronhitis ali celo Alergijski alveolitis (nabiranje vode v pljučih in vnetje pluč).

  V rezalnih tekočinah je identificiranih preko 300 različnih mikroorganizmov. Najpogosteje prisotna vrsta bakterij so: Pseudomonas (velika skupina, zelo pogosta - zajema ~50 % vseh bakterij v tekočinah), Mikobakterije in Brevundimonas.

  Izzivi z današnjimi tekočinami za rezanje

  Rezalne tekočine so se v zadnjih petih letih spremenile. Glavni razlog je strožja kemijska zakonodaja, ki se od leta 2018 postopoma uveljavlja v EU. Tu govorimo za zdravju najbolj nevarne kemikalije. Nekatere so že prepovedane, nekatere samo omejene.  Namen kemijske zakonodaje REACH je zmanjšati zdravstvena tveganja, ki smo jim izpostavljeni tako na delovnem mestu kot v vsakdanjem življenju. Emulzija ni več tako strupena kot leta nazaj, saj so se številni kemijski elementi emulzije zmanjšani ali odstranjeni, zaradi česar so tekočine bolj občutljive na mikroorganizme. Da bi ohranili življenjsko dobo, proizvajalci tekočin zdaj določajo višjo raven koncentracije in stopnje pH ter svojim strankam priporočajo čim bolj konstantno mešalno razmerje-koncentracijo. Nova zakonodaja je pomenila, da so danes številne tekočine manj nevarne za zdravje in okolje, vendar še vedno vsebujejo biocide in alergene snovi, kot so različne vrste izotiazolinov.

  Večja potreba po pravilnem vzdrževanju

  Današnje tekočine imajo večjo potrebo po dobrem vzdrževanju, kot je zagotavljanje prave in konstantne koncentracije in pH. Pogosto je treba porabo koncentrata povečati za nekaj odstotkov, da bi dosegli biostabilno tekočino. Rezalna tekočina je prav tako velik strošek – ne le nakup, ampak tudi njeno upravljanje in uničenje. Skupni stroški uničenja v mnogih primerih presegajo stroške nakupa. In tu je še en izziv. Pri uporabi ročnih metod za merjenje, mešanje in dolivanje rezalne tekočine, pri tem pa skrbeti, da je nivo rezervoarja pravilen, to ni preprosto pravilno narediti.

  Koliko bakterij v procesni tekočini je "normalno"?

  Vsi, ki že nekaj časa delate s procesnimi tekočinami, veste, kdaj je čas za ukrepanje, da preprečite, da bi bakterije uničile tekočino. Vendar pa nova odkritjapomenijo, da moramo dvomiti v naša prejšnja prepričanja. Bakterije so povsod in same po sebi praviloma niso nevarne, odvisno od vrste, koncentracije in izpostavljenosti. Visoke ravni bakterij v procesni tekočini lahko povzročijo motnje v proizvodnji, korozijo, varnost pri delu in težave s kakovostjo izdelkov. Zato so v industriji določene zelene-rumeno-rdeče ravni.
  • 10^0 - 10^3 = Zelena.
  • 10^4 - 10^5 = Rumena - zahtevajo se ukrepi. Tekočina še ni ogrožena, vendar se lahko bakterije hitro razrastejo na višje ravni.
  • 10^6 - 10^7 = Rdeča - ukrepajte. Tvegane ravni, tudi iz zdravstvenega vidika, saj se začne tekočina kemično in fizikalno spreminjati.
  Upoštevajte, da je rdeča raven 1000–10.000.000-krat višja od zelene, ker gre za logaritemsko lestvico.

  Zakaj so ravni videti tako?

  V preteklosti se je veliko tekočin zanašalo na en sam učinkovit biocid, ki je bil tako toksičen, da se zdaj v skladu z novo zakonodajo o kemikalijah šteje za nevarnega za ljudi (vendar uporaba še ni prepovedana). In ko so je ta biocid porabil (so ga zaužile bakterije) je bila posledica hitra rast bakterij, saj druge komponente tekočine niso bile sposobne omejiti napada bakterij.

  Kako zdaj delujejo tekočine?

  Današnje procesne tekočine brez bora in biocidov nimajo niti ene same komponente, ki ščiti pred rastjo bakterij, ampak so oblikovane tako, da več komponent emulzije v celoti ustvarijo dobro biostatično okolje v tekočini. Funkcije sodobnih tekočin so raznolike, vendar iz izkušenj vidimo, da so formulacije, kjer sta pH in puferski nivoji v povišani, bolj biostabilni.

  Ko dobro formulirana tekočina dobi bakterijski napad, so potek in posledice popolnoma drugačni kot prej. Ob predpostavki pravilne koncentracije bo običajno veliko počasnejši potek, ki ga je mogoče kvečjemu uravnati z dodatki pH ali z rahlim povečanjem koncentracije.

  Kako pomembne so stopnje?

  Ni se nam treba tako bati ravni bakterij do 10^4 in 10^5 seveda odvisno od tega, kako stabilna je tekočina. V Evropi se izvajajo nove prakse omejevanja bakterij. V Veliki Britaniji so oblasti odobrile omejitev 10^4 (10.000) CFU. Seveda je treba sprejeti ukrepe za preprečevanje rasti bakterij, vendar se izogibajte nepotrebnemu dodajanju biocidov le za zmanjšanje ravni. Pomembno je pregledati celoten sistem in raziskati vzrok bakterijskega napada. 

  5 najpogostejših pasti bakterij v sistemu tekočine za obdelavo kovin

  Bakterije rastejo povsod, ves čas. Zato je izjemno pomembno, da nikoli ne dovolite, da ostanejo nekje v kotu in se razmnožujejo.Tukaj je pet najpogostejših mest, kjer bakterije lahko uspevajo v sistemu tekočin za obdelavo kovin.

  1. Cevi s tekočino: Cevi in šobe, ki so napolnjene s tekočino za obdelavo kovin, vendar se lahko redko uporabljajo, pogosto vsebujejo bakterije.
  2. Majhne količine: Majhne količine, ki čez vikend ostanejo v usedalnikih ali strojih, so odlično okolje za rast bakterij.
  3. Zabojniki za okruške: Če je v zabojniku za odrezke majhna količina tekočine za obdelavo kovin, ki se dodaja nazaj v rezervoar, je zelo verjetno, da vsebuje bakterije.
  4. Bio film in usedline: Biofilm in usedline lahko hitro povzročita težave z bakterijami, pohitrita njihov razvoj.
  5. Razlitje ali poplava: Ste imeli pred kratkim nesrečo z izlitjem tekočine po tleh? Potrebno je temeljito počistiti vso tekočino. Še posebej je problematična tista pod strojem, do katere se na da. V tej se bodo bakterije množile in uspevale.


   

  Vzdrževanje sodobnih rezalnih tekočin

  Temelji za doseganje optimalnega izkoristka rezalne tekočine so načrtovanje sistema, vzdrževanje in biološka zaščita. Te temelji so potrebni za optimizacijo trajnostne in učinkovite uporabe emulzije – podaljšanje časa med spremembami – ter dobro delovno okolje in zdravje operaterjev. Seveda pod pogojem, da so zagotovljena tudi druga sredstva zaščite kot so prezračevanje, odzračevanje in drugo. Več o vzdrževanju rezalnih tekočin in o tem, kako se potreba po vzdrževanju spreminja, ko se spreminja vsebina rezalnih emulzij.

  Pomen ohranjanja pravilne in konstantne koncentracije

  Eden najpomembnejših parametrov ko govorimo o emulzijah je koncentracija. Tradicionalno je bila prava koncentracija pomembna le v smislu želene mazljivosti. Dandanes se biocidi, kot jih poznamo, postopoma opuščajo. Niso prepovedani – vsaka uporaba pa zahteva označevanje, meritve zraka, opozorilna besedila ter dolgoletno dokumentacijo vodstva in osebja. Zato se mnogi popolnoma izogibajo uporabi biocidov in tako naredijo delovno mesto čim bolj zdravo in privlačno.

  Da bi dobili stabilne tekočine brez tradicionalnih biocidov, so se formule v zadnjih letih korenito spremenile. Namesto biocidov se uporabljajo tako imenovane biostatične komponente. Običajno gre za mešanico snovi, ki ustvarjajo okolje, neugodno za bakterije. Komponente niso registrirane kot biocidi, saj njihova primarna funkcija ni ubijanje živih organizmov, temveč vzdrževanje visokega pH – vendar je namen enak in nekateri strokovnjaki so jih poimenovali »neregistrirani biocidi«.

  Za razliko od aktivnih biocidov, ki so se uporabljali prej, biostatične komponente niso tako učinkovite pri ubijanju bakterij pri nizki koncentraciji. Zato je pri modernih rezalnih tekočinah veliko večja potreba po natančnih, pogostih meritvah, da se zagotovi pravilna koncentracija.

  Višji pH

  Sodobnim rezalnim tekočinam je skupno, da je pH vrednost višja kot pri starejših formulah. Med leti 1980 in 2000 je bila spodnja meja pH za korektivne ukrepe okoli 8,7. Danes se običajno priporoča, da je pH 9,0-9,2 za večino tekočin, saj visoka vrednost pH pomaga upočasniti razvoj bakterij.

  Omeniti velja, da ko se v sodobnih rezalnih tekočinah vzdržuje prava koncentracija, se običajno vzdržuje tudi pravilna pH vrednost, saj sta v večini primerov pH vrednost in puferska kapaciteta koncentrata višji kot prej. Tako pH deluje kot pomemben parameter v sinergistični funkciji novih tekočin. Torej, če opažate, da je pH v vaši rezalni tekočini znižan, priporočamo uporabo regulatorjev pH ali zamenjavo vrste rezalne emulzije.

  Dopolnjevanje biološke zaščite z drugimi tehnologijami, kot je
  UV-tehnologija ali samodejno merjenje in nadzor koncentracije, postaja vse pogostejše in zagotavlja, da se rezalna tekočina ne pokvari zaradi začasnih padcev pH ali padcev koncentracije.

  ROČNO vzdrževanje samostojnih sistemov

  Koncentracija, merjenje z refraktometrom (%) - 1-krat/dan
  Z merjenjem lomnega količnika z refraktometrom in uporabo pretvorbenega faktorja, specifičnega za izdelek, lahko izračunate dejansko koncentracijo produkta (%) v mešanici. Olje v koncentratu najbolj vpliva na lomni količnik in zato lahko izteklo olje moti analizo. Sintetične tekočine imajo na splošno višji pretvorbeni faktor kot emulzije in polsintetične emulzije.

  ph vrednost - 1-krat/teden
  Vrednost pH je merilo kislosti ali bazičnosti v raztopini. Tekočine, ki se mešajo z vodo, so namenjene delovanju znotraj določenega pH območja, odvisno od uporabe. Na vrednost pH raztopine lahko negativno vpliva kontaminacija ali razvoj bakterij. Spodnja meja pred ukrepanjem je bila prej okoli pH 8,7-8,8. Danes je spodnja meja običajno 9,0-9,2.

  Mejna bakterisjka vrednost CFU/mL - 1-krat/teden
  Bakterije proizvajajo kisle snovi, ki lahko povzročijo težave s korozijo, neprijetne vonjave ali nestabilno emulzijo. Pri laboratorijski analizi se meri število aerobnih bakterij na mililiter tekočine. Aerobne bakterije za preživetje potrebujejo kisik in so prve bakterije, ki okužijo tekočine na vodni osnovi. Upoštevajte, da številnih vrst bakterij ni mogoče zaznati s tako imenovanimi diapozitivi, ki se uporabljajo za analizo. Prejšnja skupna mejna vrednost: <10 3 CFU / ml. Današnja mejna vrednost: > 10 ^ 4 -10 ^ 5 CFU / ml

  Pregled plesni in kvasovk - 1-krat/teden
  Razvoj plesni in kvasovk v sistemu krožeče tekočine je včasih težko izslediti. Uspevajo na težko dostopnih mestih, največkrat na nevidnih mestih znotraj sistema. Zato rezultati niso kvantitativno izraženi. Plesen in kvasovke je treba vedno fizično odstraniti, kjer je to mogoče, saj lahko tvorijo gobasto površino, tako imenovani biofilm, ki lahko blokira filtre, cevi in šobe, če jih ne obravnavamo.

  ROČNO vzdrževanje centralnih sistemov

  V centralnih sistemih, ki se pogosto uporabljajo v večjih proizvodnih obratih, lahko napake in motnje v rezalni tekočini povzročijo velike stroške in proizvodne izgube. Zato je najboljša praksa običajno izvesti vrsto testov na teh sistemih. Ti se običajno dogajajo pogosteje:

  Koncentracija, merjenje z refraktometrom (%) - 1-2 krat/dan
  ph vrednost - 1-2krat/teden
  Mejna bakterisjka vrednost CFU/mL - 1-2krat/teden
  Pregled plesni in kvasovk - 1-2krat/teden
  Klor - 1-krat na teden

  Vsebnost klorida se meri pri recirkulacijskih sintetičnih rezalnih tekočinah in včasih v emulzijah, saj lahko preveč klorida zmanjša protikorozijsko in rezalno sposobnost emulzije. Običajna mejna vrednost za sintetične tekočine je 100 ppm, za emulzije običajno nekoliko višja.
  Korozija (železni opilki na filtrih) - 1-krat na teden
  Ta metoda meri zaščito izdelka pred rjo. Če izdelek ne vsebuje dovolj zaščite, lahko kovine, ki se obdeluje, ali stroji zarjavijo. Razlog, da emulzija vsebuje premalo zaščite pred rjo, je lahko v tem, da se je porabil v sistemu.
  Suspendirane trdne snovi (mg/l) - 1-krat na teden
  Ta analiza meri količino trdnih delcev v emulziji in prikazuje čistost tekočine. Visoke ravni delcev so lahko znak težav s filtrirnim sistemom in povzročijo motnje v procesu.

  Splošne opombe

  Vsakega zgoraj opisanega testa ni treba uporabiti za vse sisteme. Obstajajo tudi dodatni testi, ki se uporabljajo v posebnih sistemih za boljši nadzor. Za vsako analizo ni mogoče nastaviti priporočenih mejnih vrednosti, saj se te razlikujejo glede na lastnosti uporabljene emulzije.
   

  Avtomatizacija zagotavlja stabilno rezalno emulzijo z dolgo življenjsko dobo

  Današnja industrija ima hiter tempo z visokimi zahtevami po kakovosti in donosnosti, proizvodnja pa postaja vse bolj avtomatizirana. Ročno ravnanje z rezalno tekočino danes ne izpolnjuje pogojev za produktivnost in delovno okolje, ki so potrebni za izgradnjo donosnega in privlačnega delovnega mesta. Obstaja velika potreba po zamenjavi biocidov in ročnega nadzora z boljšimi rešitvami.

  FluidWorker 150 je naprava, ki v celoti reši te težave. Naprava za čiščenje in vzdrževanje emulzije ponuja samodejno merjenje in nadzor koncentracije rezalne tekočine ter nivoja rezervoarja. Opremljena je s sistemom tehnologija UV svetlobe, ki učinkovito preprečuje rast bakterij v rezalni tekočini in alternativa biocidom - zelo učinkovita.

  Zakaj je UV tehnologija primerna za večino rezalnih tekočin za obdelavo kovin

  Pogosto nas sprašujejo, zakaj se odločimo za analizo vseh tekočin za obdelavo kovin, preden lahko izrazimo mnenje o tem, kateri izdelek priporočamo ali ali ga sploh priporočamo. Odgovor je preprost, saj želimo biti prepričani, da prodajamo dobro rešitev. Kljub temu, da smo prišli do zaključka, da je večina tekočin za obdelavo kovin na trgu združljivih z UV-čiščenjem, obstajajo tudi takšne, ki niso. Torej, kateri so dejavniki, ki jih upoštevamo, da ugotovimo, ali je UV primerna rešitev za zmanjšanje bakterij v določeni tekočini za obdelavo kovin? Vključuje, kako gosta je tekočina za obdelavo kovin in ali vsebuje komponente, ki jih UV svetloba lahko razgradi.

  Prepustnost svetlobe

  Čeprav je tekočina za obdelavo kovin morda videti kot mleko, ima 90 odstotkov tekočin za obdelavo kovin dovolj visoko prepustnost svetlobe, da jih je mogoče obdelati z UV žarki. V teh tekočinah se lahko UV svetloba seva dovolj globoko, da lahko zadostno vpliva. V preostalih desetih odstotkih bi potrebovali preveč UV žarnic, da bi lahko zmanjšali število bakterij, kar bi lahko povzročilo višje stroške kot pri drugih tehnikah. Nenavadno pri tem je, da s prostim očesom ni mogoče določiti, kako gosta je tekočina za obdelavo kovin. Tekočina, ki je popolnoma bela, je lahko zelo prepustna, medtem ko ima lahko skoraj bistra tekočina veliko večjo gostoto. Zato je za pripravo priporočila potrebna laboratorijska analiza.

  UV-stabilnost

  Na večino snovi, ki sestavljajo današnje tekočine za obdelavo kovin, UV-obsevanje ne vpliva. Vendar ima ena desetina tekočin na trgu sestavine, na katere UV-svetloba kemično vpliva. Če so te komponente, občutljive na UV, ključne za delovanje tekočine za obdelavo kovin, tekočine očitno ne bi smeli obdelati z UV-sistemom.

  Raziskovanje v laboratoriju  Podjetje Wallenius water innovation ima lasten laboratorij za opravljanje tovrstnih meritev in preizkusov. Po več 15 letnem delovanju, so analizirali že skoraj vse emulzije, katere so prisotne na trgu. Zato vam za že znane razultate takoj zagotovimo odogovor.

  V primeru da uporabljate drugačne emulzije s posebno sestavo ali, da so prilagojene posebaj za vaše proizvodnje potrebe, vam pred investicijo v upravljalca tekočin emulzije uredimo testiranje emulzije na kompatibilnost UV žarčenja.   

  Ostale objave

  Avtomatizirano vzdrževanje in čiščenje emulzije za CNC obdelavo kovin

  Pravilna skrb pripomore k podaljšanju življenjske dobo tekočine, običajno za 2 do 4-krat, zaradi česar je proizvodnja trajnejša. Neproduktivno ročno delo nadomesti avtomatizacija

  Upravljanju rezalne tekočine je treba posvetiti več pozornosti

  Razvijajo se modernejši in sofisticirani CNC stroji, da bi zvišali produktivnost proizvodnje na višjo raven in pri tem zmanjšali vpletenosti človeka. A razvoj in tehnologija hlajenja in vzdrževanje hladilne tekočine temu ne sledi.

  Uporaba biocidov v emulzijah in procesnih tekočinah

  Dodajanje nevarnih biocidov je bila tradicionalna metoda za zaustavitev rasti bakterij in zavarovanje proizvodnje. Biocidi so močni toksini, ki ubijejo vsa živa bitja v tekočini, hkrati pa tvegajo tudi zdravje in varnost vseh zaposlenih v delavnici in okolici.

  Trajnostna Investicija v prihodnost proizvodnje vašega podjetja

  Z investicijo v napravo za vzdrževanje rezalne tekočino boste izboljšali kakovost proizvodnje. Izboljšala se bo tudi učinkovistost, saj naprave FluidWorker popolnoma prevzamejo nadzor in skrb nad vašo rezalno tekočino. Ob enem pa to zelo dobro delajo.

  Zakaj nam dolgoletni kupci zaupajo in se vračajo po nove nakupe

  Nagovor strankam zakaj izstopamo od povprečja nas kot ponudniki tračnih listov za proizvodne namene.

  Prednosti in slabosti uporabe UV svetlobe ali biocidov pri zaščiti rezalne emulzije

  Se sprašujete, katero strategijo bi morali izbrati, da bi ohranili nadzor nad bakterijami in plesnijo v svojih procesnih tekočinah? Navedli smo nekaj področij, za katera menimo, da jih je treba izpostaviti.

  Pravilna uporaba lista tračne žage

  V tem članku se bomo seznanili kako pravilno uporabimo tračni list ter kako ga izkoristiti do največje mere.

  Zakaj izbrati naše liste tračnih žag? Naš moto in o našem cilju zadovoljstvo kupca

  Skrbimo da je naša ponudba široka ob enem pa, da jo sproti optimiziramo in dopolnjujemo če je to potrebno. Skrbimo tudi, da je kvaliteta listov kot tudi storitve konstantna ter, da so dobave nemotene.

  Napotki in opozorila pred uporabo novega tračnega lista

  Praksa kaže, da z pravilnim pristopom, nego in odnosom do orodij njihovo dobo delovanja podaljšamo ter tako dobimo kar največji izkoristek. To vsekakor velja tudi pri listih tračne žage.

  Najpogostejše težave z listi tračnih žag in kako jih odpraviti

  Poznamo več pomembnih indikatorjev tako za pravilno delovanje kot nepravilno. Proces rezanja je smiselno vedno opazovati. Še posebej pa na začetku, pri menjavi novega lista.

  Izbira tračnega lista in izbira gostote zob

  Lahko imate najboljše tračne žage kar jih trg premore in najkvalitetnejše žagine liste pa vendar z nepravilno izbiro lista in gostote zob se vam ne obeta nič dobrega.
  BREZPLAČNA DOSTAVA
  PRI NAKUPU NAD 100,00 €
  GARANCIJA NA KAKOVOST
  IZDELKI VISOKE KAKOVOSTI
  100% VAREN NAKUP
  VAŠI PODATKI SO PRI NAS VARNI
  STROKOVNO SVETOVANJE
  ZA IZBIRO PRAVEGA ORODJA
  2023 almo.si. Vse pravice pridržane
  izdelava: ETREND

  Uporabniški račun

  Prijava | Registracija | Registracija B2B